viernes, 6 de mayo de 2011

Domenys del Penedès 1936 - 1938. Una aproximació històrica a través de l'estudi de la documentació municipal recuperada




El llibre dividit en   capítols, el primer dedicat als aspectes de la composició política, basada en el contingut dels dos llibres d’actes on resta molt evident la interacció (com en molts altres poblacions en aquell temps) entre Ajuntament i Comitè de Milícies Antifeixista, amb nombrosos canvis d’alcalde i consistori. Els patits del municipi eren ERC  i Unió de Rabassaires i la CNT qui va tenir molta preponderància.   Així mateix es recull dades de la col•lectivització de la terra. En el capítol d’obres públiques es recullen les corresponents a l’escola de Sant Jaume i les cases dels mestres, les obres del nou cementiri i l’adequació dels terrenys de l’antic cementiri esdevingut plaça al costat de l’església i el projecte no desenvolupat de la casa consistorial.

Molt interessant el capítol dedicat a l’electrificació del municipi amb l’enfrontament entre les dues companyies que volien fer-la. En tema econòmic el capítol dedicat a l’economia de guerra analitza aspectes de la població, l’evolució de cultius, l’edició de moneda fraccionaria i de vals i l’experiència col•lectivista, així com les situacions i controls de racionament. L’aspecte humanitari apareix reflectit amb l’anàlisi dels refugiats de guerra. Finalment els annexes ofereixen llistats amb les diverses composicions del consistori, els llistats de socis de la col•lectivtat i dels treballadors de les finques en explotació al municipi.

El llibre es pot comrpar a l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys al preu de 10 €.
A l'exposició "la Primavera Republicana al Penedès 1931 - 1936
Foto: Dolors Garcia

Núria Jané Orpí
Historiadora, veïna de La Carronya, un dels pobles que composen el municipi de Sant Jaume dels Domenys, arxivera de Cubelles i guanyadora de la 2a Beca del Penedès de Recerca Històrica per “La lluita per la terra al Penedès de la 2a República”.  Ha estat comissaria de l’exposició itinerant “La Primavera Republicana al Penedès 1931 -1936”  i és Secretaria de Junta de l’Institut d’Estudis Penedesencs.






No hay comentarios:

Publicar un comentario