viernes, 6 de mayo de 2011

Presentació del Llibre Domenys 1936 -1938 de Núria Jané





Un llibre que analitza la documentació que es trobava a la Delegació del Govern i que va ser recuperada el passat any, a partir de la qual es pot tenir una major informació d’alguns aspectes de la vida del municipi durant aquest període.

A l’acte van participar Miquel Martil, alcalde del municipi, com representant de l’Ajuntament qui ha estat promotor del llibre. A continuació va intervenir  Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, qui va recordar com el passat dotze de novembre es presentava oficialment al municipi la recuperació de la documentació que va sigut la base d’aquest llibre.

Per la seva part Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’història contemporània a la URV, qui ha dedicat una part important del seus estudis al Portugal contemporani, la Descolonització d’Àfrica i el Tercer Món, la República i el Franquisme, la Guerra Civil, el Maquis i l’oposició democràtica i la Transició espanyola, va desenvolupar una conferència que va servir per teixir un lligam entre les particularitat de les situacions que es van viure a Sant Jaume dels Domenys en el període del llibre, amb les que es donaven de manera més global a Catalunya, oferint així una visió de conjunt a més d’una de detall sobre aquest període. Una conferència molt objectiva, molt centrada en els fets històrics sense amagar els focus de responsabilitat que uns i altres col•lectius i organitzacions van tenir, o com fets succeïts molt abans del període havien condicionat o afectat el desenvolupament dels fets d’aquells moments.

També va participar a l’acte Rossana Camps Aragonés, qui des del passat mes de febrer Directora dels Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals de Tarragona, ja que  s’ha donat suport econòmic a la publicació del llibre. Rossana Camps  va destacar la molta feina que encara resta per fer amb la documentació que es troben als arxius i també la gran tasca que s’està duent a terme per crear una cultura de la conservació documental, mitjançat una feina continuada i sistematitzada de recuperació de documentació i el molt que resta per investigar als arxius administratius. Va destacar el llibre i el fet que ofereix un coneixement real d’on venim.
Signant llibres un cop acabat l'acte. 

Finalment va intervenir Núria Jané qui va fer un breu resum amb imatges i gràfics del contingut del llibre, aprofitant per fer una crida al públic present per tal de poder continuar estudiant la història del municipi, suggerint la creació d’un fons gràfic sobre el període republicà i poder a la vegada fer un treball de recuperació de memòria oral, per tal que les vivències personals lligades als fets històrics viscuts al municipi no es perdin i puguin ser documentades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario